ARRESTEN

Kan iemand een bericht "retweeten" dat een misdrijf vormt, gevolgen hebben?

Kan iemand een bericht

We leven in een tijd waarin informatie wordt doorgegeven met een snelheid van miljoenen "tweets" per uur. Het is het imperium van de "retweet", de unieke manier om het commentaar van een ander te publiceren of te verspreiden.

Het is algemeen bekend dat het maken van een beledigende opmerking, die openbaar wordt gemaakt op een sociaal netwerk, kan strafrechtelijke gevolgen hebben. Maar welke verantwoordelijkheid "retweet" het?

Kort voor het einde van vorig jaar 2020 wierp het Hooggerechtshof zijn licht op om de kwestie op te lossen door vast te stellen dat het "retweeten" van een bericht ter ondersteuning van een terroristische bende een misdaad kan zijn om terrorisme te verheerlijken.

In zijn arrest nr. 706/2017 van 27 oktober voerde het aan dat de verdachte, om als een misdaad te worden beschouwd, niet verplicht is het beeld en de boodschap ervan te beredeneren of te beargumenteren, noch dat hij degene is die het heeft gecreëerd. Open het bericht, maak er reclame voor en verspreid het onder een groot aantal mensen.

Dit is waar we het traditionele moeten beschouwen conflict tussen het fundamentele recht op vrijheid van meningsuiting met het recht op eer en persoonlijke waardigheid. Het zal niet kunnen beschermen tegen het feit dat geprobeerd wordt de schijn van wettigheid aan de verspreiding een verheerlijking van terrorisme te geven.

In die zin is het antwoord dat het onverschillig is dat degene die “retweet” de tweet niet heeft verontschuldigd voor terrorisme, en dat hij er ook niet uitdrukkelijk op is geabonneerd. Alleen al de toegang en de herverdeling ervan is voldoende om het als een criminele handeling te beschouwen. Het ontbreken van de veronderstelling dat de mening juist is, ontslaat niet van de verantwoordelijkheid die bepaalde criminele inhoud (kwetsend, homofoob, enz.) "Retweet".

Zoals te zien is, hebben we met een enkele tweet, die in slechts één seconde kan worden gedaan, dezelfde verantwoordelijkheid als degene die een bericht heeft bedacht en vastgelegd waarvan de inhoud crimineel is. Daarom is het handig om de plicht van voorafgaand toezicht in gedachten te houden die we eerder hebben aangegeven.

Met de snelheid waarmee het sociale netwerk ons ​​pusht, zal het nodig zijn om te weten hoe je kunt stoppen om volwassen te worden voordat je een simpele klik maakt.

Gerelateerd lezen:

  • Ze hebben een nepprofiel voor mij aangemaakt op sociale netwerken, wat kan ik doen?
  • Veroordeeld tot 30 dagen vonnis tweeten


Video: Login Authentications with React (Mei 2021).