Verlies gewicht

Waarom worden we dik als we sporten?

Waarom worden we dik als we sporten?

Waarom hebben we de neiging om aan te komen als we sporten en meer gewicht te verliezen als we nauwelijks bewegen?

Gewichtstoename aan het begin van een nieuw trainingsprogramma is vrij normaal. Het is een natuurlijk onderdeel van lichaamsaanpassingsproces.

De overgang van een zittende levensstijl naar een veel actievere levensstijl veroorzaakt veel veranderingen in ons lichaam.

Wist je dat als je al maanden niet traint, je in eerste instantie zelfs bijna 1 kilo aankomt?

Waarom de aanvankelijke gewichtstoename?

Overstappen van een zittende levensstijl naar een actieve levensstijl kan leiden tot aanvankelijke gewichtstoename. Bij het starten van een oefenprogramma zal ons lichaam van nature verschillende veranderingen ondergaan.

1. Ontstekingsreactie.

Wanneer we begonnen met sporten onze spiervezels lijden kleine microtrauma's en een zekere mate van ontsteking.

Dit is een van de redenen waarom we ons vaak pijnlijk voelen na een training. De bekende schoenveters.

De opruiend antwoord geassocieerd met stress en schade als gevolg van micro-breuk van spiervezels produceertWater afstotend in het lichaam, en dit vasthouden van water is gedeeltelijk de oorzaak van gewichtstoename.

2. Verhoogde glycogeenreserve.

Door meerdere keren per week van alleen maar sporten naar sport te gaan, neemt de energiebehoefte toe. Ons lichaam heeft meer brandstof nodig, dus het moet meer energie opslaan.

Ons lichaam slaat energie op in de vorm van glycogeen in spieren, om ervoor te zorgen dat onze spiercellen voldoende energie hebben. Glycogeen heeft water nodig als onderdeel van het proces om spieren te voeden, en dit water kan ook bijdragen aan gewichtstoename.

Glycogeen is de suiker die spiercellen in glucose omzetten bron van energie voor uw spieren.

Dus hoewel we erin zijn geslaagd om vet te verliezen, betekent het gewicht van het water dat we hebben vastgehouden om glycogeen in onze spieren op te slaan, dat we in eerste instantie geen verandering op de schaal zien. Maar dit is een tijdelijk iets.

Naarmate onze spieren gewend raken aan lichaamsbeweging en efficiënter zijn, beginnen ze minder glycogeen nodig te hebben om hetzelfde energieniveau te behouden. Het vasthouden van water is lager en het gewicht zal gaan dalen.

Veel mensen denken ten onrechte dat de gewichtstoename die veel mensen ervaren wanneer ze beginnen met trainen, te wijten is aan het feit dat ze zijn nieuwe spieren opbouwen.Gewichtstoename secundair aan de vorming van nieuwe spiermassa is niet onmiddellijk, maar kan even duren tussen een en twee maanden om te verschijnen.

3. Beweging zorgt ervoor dat we meer willen eten.

De oefening activeert de afgifte van ghreline, een hormoon dat de eetlust verhoogt, en blijkbaar is dit zelfs nog groter wanneer iemand een nieuwe routine van matige aerobe training begint.

Oefeningen zoals zwemmen, wandelen of fietsen verhogen onze eetlust, en we eten uiteindelijk vaak dezelfde of zelfs meer calorieën dan we net aten met lichaamsbeweging.

Bovendien is dat ook waargenomen de dag dat we sporten, bewegen we minder. Dit staat bekend als "compenserende inactiviteit.

Dat wil zeggen, zelfs als we het niet hebben gepland, brengen we onbewust meer uren zittend door op die dagen dat we hebben geoefend dan wanneer we dat niet hebben gedaan, en daarom zijn de totale calorieën die we uiteindelijk verbranden lager.

Blijf lezen:

  • Waarom verschijnen de schoenveters?
  • Wat is de beste oefening om af te vallen?


Video: Waarom worden we blij van sporten? (Mei 2021).