Voeding

Isotone dranken en tandholtes

Isotone dranken en tandholtes

Isotone en energiedranken veroorzaken onomkeerbare schade aan tanden.

De overmatige consumptie van isotone en energiedranken, vooral onder adolescenten, veroorzaakt onomkeerbare schade aan de tanden. De hoge zuurgraad in deze dranken tast het tandglazuur aan, de glanzende buitenste laag van de tand.

In een onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Algemene tandheelkundewerden de zuurgraad van 13 isotone dranken en 9 energiedranken onderzocht. De zuurgraad varieert tussen drankmerken en tussen smaken van hetzelfde merk.

Om het effect van de zuurgraad te testen, weken de onderzoekers monsters van menselijk tandglazuur in elk van de drankjes gedurende 15 minuten, gevolgd door twee uur weken in kunstmatig speeksel. Deze cyclus werd gedurende vijf dagen vier keer per dag herhaald.

Dit type test simuleert dezelfde blootstelling waar veel tieners en jonge volwassenen regelmatig hun tanden op zetten als ze om de paar uur een van deze drankjes drinken.

Ze ontdekten dat schade aan het glazuur duidelijk werd na slechts vijf dagen blootstelling aan dit soort dranken. Ze ontdekten ook dat energiedrankjes tweemaal zoveel schade aan tanden veroorzaakten als sportdranken.

Schade aan tandglazuur is onomkeerbaar en zonder glazuurbescherming worden tanden erg gevoelig en vatbaarder voor gaatjes.

Daarom is het raadzaam om de consumptie van isotone en energiedrankjes te minimaliseren, en suikervrije kauwgom te kauwen of je mond met water te spoelen na het nuttigen van dit soort dranken. Dit verhoogt de speekselafvoer, waardoor de normale zuurgraad in de mond wordt hersteld.

Video: Easy Homemade Pastrami - How to Turn Corned Beef Into Pastrami (Oktober 2020).