Voeding

Palmolie: is het echt zo slecht voor onze gezondheid?

Palmolie: is het echt zo slecht voor onze gezondheid?

Je shampoo, cacaocrème, margarine en zelfs je lippenstift bevatten palmolie

We vinden het in de 50% van de producten die we normaal gesproken kopen en die we dagelijks gebruiken. In voedingsmiddelen, wasmiddelen, cosmetica denk ik vee vet te mesten en, in toenemende mate, de productie van biobrandstof.

We gaan je alles leren wat je over hem moet weten meest gebruikte plantaardige olie ter wereld.

Palmolie is afgeleid van de vlezige vrucht van een verscheidenheid aan oliepalm

Reden waarom u palmolie moet vermijden

Zijn compositie.

Veel verzadigd vet

Het is een van de plantaardige oliën die het meeste verzadigde vet bevat. Van de totaal vet met, de de helft is verzadigd vet.

De diëten die rijk zijn aan verzadigd vet zijn met name in verband gebracht met chronische ziekten coronaire hartziekte, verhoogt het cholesterolgehalte, wat het risico op kan verhogen hartziekte en beroerte.

EEN eetlepel palmolie bevat 6,7 gram verzadigd vet, terwijl dezelfde hoeveelheid olijfolie heeft 1,9 gram verzadigd vet.

Weinig onverzadigde vetten

Onverzadigde vetten bescherm de gezondheid van ons hart. Het zijn meervoudig onverzadigde en enkelvoudig onverzadigde vetten, een soort vetten die het cholesterolgehalte helpen verlagen.

Een eetlepel palmolie bevat 6,7 gram enkelvoudig onverzadigd vet en ongeveer 1,3 gram meervoudig onverzadigd vet.

Een eetlepel olijfolie bevat meer onverzadigd vet dan palmolie.

De punten in het voordeel van palmolie:

palmolie bevat geen transvet, die net als verzadigd vet uw niveau van slechte cholesterol kunnen verhogen. Dat is een voordeel.

Deze functie is een van de palmolie populair gemaaktomdat het de vervanging van transvetten mogelijk maakt. Sommige voedingsbedrijven hebben gekozen voor palmolie zodat verpakt voedsel het label “0 gram transvet” mag dragen.

Uitstekende bron van vitamine E, een essentiële voedingsstof in onze voeding. Biedt meer vitamine E per eetlepel dan andere oliën zoals olijfolie.

Palmolie ook bevat antioxidanten, zoals carotenoïden en tocotriënolen, die bescherming kunnen bieden tegen bepaalde soorten kanker.

Kan palmolie echt kanker veroorzaken?

Het nieuws over de effecten van het consumeren van palmolieproducten zoals Nutella heeft een beetje media-razernij veroorzaakt, maar kan er een back-up van worden gemaakt?

Het eerste dat moet worden verduidelijkt, is dat er veel producten zijn die we dagelijks consumeren en die palmolie bevatten, niet alleen Nutella.

Wat echt schadelijk is, is een groep potentieel schadelijke stoffen die optreden wanneer de palmolie wordt tot zeer hoge temperaturen verhit.

Hij ruwe palmolie bevat deze schadelijke stoffen niet. Ze verschijnen alleen als de olie wordt geraffineerd bij temperaturen rond de 200ºC, wat een gangbare praktijk bij de vervaardiging van bewerkte voedingsmiddelen.

Hij glycodil Het is een bestanddeel van plantaardige oliën, die bij verhitting tot hoge temperaturen:

 • Glycidylvetzuuresters (GE). Er zijn onderzoeken die hebben aangetoond dat herhaalde blootstelling aan deze verbinding verhoogt de incidentie van tumoren bij ratten en muizen, en wat kan zijn bijzonder schadelijk voor kinderen.
 • 3-monochloorpropaandiol (3-MCPD). Het is giftig voor de nieren van dieren en tast het voortplantingssysteem van mannen aan.
 • 2-monochloorpropaandiol (2-MCPD). Er zijn niet genoeg gegevens om een ​​betrouwbare beoordeling van de gevolgen voor de gezondheid te maken.

Op basis van al deze resultaten kan het Europese Autoriteit voor voedselnormen waarschuwde dat verontreinigende stoffen gevonden in de eetbare vorm van palmolie is cytotoxisch en kankerverwekkend.

Hij waarschuwde dat zelfs de matige consumptie van deze stoffen vertegenwoordigt een risico, vooral voor kinderen en dat, vanwege het ontbreken van definitieve gegevens, geen enkel niveau kan als veilig worden beschouwd.

Echter, adviseerde consumenten niet om het niet te eten, bewerend dat er meer studies nodig zijn om het specifieke risico te kennen.

De echte reden waarom je GEEN palmolie zou moeten consumeren

Alleen al de gezondheidsrisico's zijn misschien voldoende om sommige mensen ervan te overtuigen palmolie uit hun dieet te schrappen, maar die zijn er een nog belangrijkere zorg.

De palmolie-industrie is gekoppeld aan de ontbossing, de aantasting van habitats, naarklimaatverandering, de dierenmishandeling en de schendingen van inheemse rechten in de landen waar het wordt geproduceerd, aangezien het land en de bossen moeten worden gekapt voor de ontwikkeling van oliepalmplantages.

Volgens het World Wide Fund for Nature (WWF) is een regenwoudgebied zo groot als 300 voetbalvelden voor de palmolieproductie.

Deze grootschalige ontbossing neemt toe vele soorten met uitsterven bedreigd, en als er niets verandert, soorten zoals de orangoetan zou kunnen uitsterven in de komende 5 tot 10 jaar, en de Sumatraanse tijgers minder dan 3 jaar.

Welke producten bevatten palmolie?

 • Lippenstift. Het heeft een goede kleur, smelt niet bij hoge temperaturen, is gemakkelijk aan te brengen en heeft vrijwel geen smaak.
 • Vers en bevroren pizzadeeg. Om plakken te voorkomen en de textuur te verbeteren.
 • Instant noedels. Palmolie is tot 20% van het gewicht van een pakje instantnoedels. Het wordt gebruikt om de noedels voor te koken en je hoeft alleen maar heet water toe te voegen om ze op te eten.
 • ShampoosHelpt bij het herstellen van natuurlijke haaroliën die door veel shampoos verloren gaan.
 • Ijs. Maakt ijs zachter en romiger.
 • Wasmiddelen
 • Margarine.
 • Chocola.Helpt bij het creëren van een gladde, glanzende look en voorkomt smelten.
 • Cookies.Het geeft een romige smaak en verbetert de textuur.
 • Biodiesel.
 • Zeep.Helpt bij het verwijderen van olie en vuil van haar en huid, en hydrateert ook.
 • Verpakt brood.Palmolie wordt nu veel gebruikt om brood te maken, omdat het bij kamertemperatuur vast is, gemakkelijk te bakken en goedkoop is.

Hoe palmolie wordt vermomd

Helaas wordt palmolie in een verscheidenheid aan producten aangetroffen, variërend van chips, koekjes tot tandpasta en make-up, en zelden duidelijk geëtiketteerd.

Het woord "palmolie" in de samenstelling van een product is een geworden vuile woorden proberen fabrikanten te vermijden in hun verpakking. In feite zijn er meer dan 170 verschillende namen die fabrikanten gebruiken in hun verpakkingen om de woorden 'palmolie' niet te zeggen.

Als je op een etiket leest:

Palmito, palmitate, palmoleïne, glyceryl, stearaat, stearinezuur, Elaeis guineensis, palmitinezuur, palmstearine, palmitoyloxostearamide, palmitol tetrapeptide-3, natriumlaurea sulfaat, natriumlaurylsulfaat, natriumpitlaat, natriumpalm kernelaat, natriumlauryllactylaat / sulfaat, gehydrateerde palmglyceriden, palmitaat ethyl-, octylpalmitaat- of palmetto-alcohol is dat ze palmolie bevatten.

Palmolie wordt ook gevonden in levensmiddelenadditieven zoals E304, E305 en E471, evenals verschillende actieve middelen.

Hoe palmolie te vermijden

Hier zijn verschillende strategieën om palmolie te vermijden:

Let op de labels

De meest voorkomende naam voor palmolie om zichzelf te vermommen is 'plantaardige olie'. Als het verzadigde vetgehalte van een product meer dan 40% van het totale vetgehalte vertegenwoordigt, zal het vrijwel zeker palmolie bevatten.

Kies om palmolie te vermijden producten met duidelijk gelabelde oliën, zoals: zonnebloemolie, maïsolie, olijfolie, kokosolie of koolzaadolie.

Maak je eigen snoep

Het is vrij gemakkelijk en veel beter voor onze gezondheid. Er zijn verschillende palmolievrije Nutella-alternatieven op de markt, maar die zijn een beetje prijzig. Je kunt ook je eigen zelfgemaakte Nutella maken in ongeveer dezelfde tijd die nodig is om naar de winkel en terug te gaan.

Koop brood en ijs in ambachtelijke winkels

Je eigen brood bakken en je eigen ijs maken kan tijdrovend en moeilijk zijn. Een goede optie zijn de kleine lokale ambachtelijke winkels, de ambachtelijke ijssalons en de familie bakkerijen, gebruiken ze minder vaak palmolie dan supermarkten.

Blijf lezen:

 • Kan het eten van een dieet ons helpen kanker te verslaan?
 • Bevordert de consumptie van palmitinezuur de ontwikkeling van uitzaaiingen?


Video: Han heeft diabetes type 2 maar leeft al jaren zonder medicijnen - RTL NIEUWS (Juni- 2021).