Algemeen

Is het gebruik van computerapparatuur op het werk toegestaan?

Is het gebruik van computerapparatuur op het werk toegestaan?


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

We bevinden ons in het tijdperk van de technologie, het is normaal dat het gebruik van elektronische apparaten (mobiele telefoons, tablets, computers ...) enorm is toegenomen. Er zijn echter werknemers die in hun gebruik overboord gaan en ze voor totaal andere doeleinden gebruiken.

Het komt steeds vaker voor om dit soort procedures bij de rechtbanken te zien. Er zijn gerechtelijke uitspraken die de maatregelen onderschrijven die de bedrijven nemen, zolang ze de criteria van respecteren geschiktheid, noodzaak, evenredigheid, rechtvaardiging, weging en evenwicht.

Bovendien is een van de referentiezinnen van Supreme Court, of the Social Chamber (section 1), van 26 september 2007, werd vastgesteld dat het gebruik van elektronische apparaten aan de bovengenoemde criteria moet voldoen.

Het opmerkelijke van de zin bestaat uit een voortdurende discussie tussen de toepassing van artikel 18 van het werknemersstatuut (hierna: ET) en de bevoegdheid van toezicht en controle van de werkgever zoals vastgelegd in artikel 20.3 van de ET. Concluderend dat de controle op het gebruik van computermedia is geregeld in overeenstemming met artikel 20.3 van de ET.

"3. De ondernemer mag actie ondernemen dat hij het meest geschikt acht toezicht en controle om de naleving door de werknemer te verifiëren van hun arbeidsverplichtingen en -plichten, waarbij ze bij het aannemen en toepassen ervan rekening houden met hun waardigheid en, waar passend, rekening houden met de werkelijke capaciteit van werknemers met een handicap. "

Op een zodanige manier dat om juridische conflicten voor het gebruik van elektronische apparaten te vermijden, bedrijven hebben de macht om het gebruik van apparaten op de werkplek te reguleren, op voorwaarde dat het protocol duidelijk is, dat wil zeggen dat zowel de werkgever als de werknemer goed op de hoogte moeten zijn van de grenzen van het wettelijk kader dat deze kwestie definieert.

Ja de vennootschap heeft ter zake geen gedrag vastgesteldkan het worden gebruikt, altijd op een manier die de ontwikkeling van de werkactiviteit niet hindert. Het bedrijf kan de werknemer niet vragen om hem de elektronische apparaten te laten zien om te zien of ze tijdens werkuren zijn gebruikt, omdat dit een schending van het recht op privacy van artikel 18 van de Spaanse grondwet.

Als voorbeeld hebben we de zin van Hooggerechtshof van Catalonië van 26 november 2012, waarin het wordt verklaard:

"(…) De appellant bevestigt dat het gebruik van de mobiele telefoon misbruik, buitensporig en onevenredig lang is, maar er is geen bewijs dat het instructies gaf over gebruik of misbruik of dat het de gesprekstijd zal beperken (...)"

Het is een ontslagstraf voor misbruik en overmatig gebruik van de mobiele telefoon, Er was echter geen verbod van het bedrijf, waardoor het ontslag niet-ontvankelijk werd verklaard. Daarom ¿Kan de werkgever een werknemer ontslaan wegens misbruik van de mobiele telefoon van het bedrijf?

De jurisprudentiële doctrine heeft begrepen dat het misbruik van de middelen die de werkgever aan zijn werknemers ter beschikking stelt, een reden is voor ontslag uit artikel 54 van de ET, op grond van schending van de contractuele goede trouw, evenals misbruik van vertrouwen in prestaties van het werk.

Tot slot, er is geen regelgeving met betrekking tot het gebruik van elektronische apparaten tijdens kantooruren. Ze missen wetgeving die dit gebruik reguleert, om conflicten en misverstanden te voorkomen, is het noodzakelijk dat het bedrijf vanaf het eerste moment duidelijke limieten stelt aan het gebruik van elektronische apparaten. Dit zou ongetwijfeld conflicten en toekomstige rechtszaken voorkomen.Video: Mag je tijdens ziekte op vakantie? (Juni- 2022).


Opmerkingen:

  1. Akill

    What can he have in mind?

  2. Traveon

    Dit is een waardevol stuk

  3. Gazil

    Bravo, wat een woorden..., een geweldig ideeSchrijf een bericht